Někdy vám je prostě v srdci smutno, cítíte, že je něco špatně, ale nevíte co? Přemýšlela jsem o tom, když jsem se učila jednu otázku z kineziologie. Název otázky byl strašný a nic neříkající, ale jak to je s kloubními blokádami, bylo moc zajímavé. Tak tedy pro ty, co o tom moc nevědí. V každém kloubu se nachází meniskoid (struktura, která pomáhá vyrovnávat nerovnost kloubních ploch). Okraj menisku je nestlačitelný a může vytvořit v kloubní chrupavce důlek. To se stane tak, že chrupavka je sice elastická a odolná proti tlaku, ale pokud tlak, který na ni působí, trvá déle (například při špatném stereotypu pohybu), tak se „rozpouští“, přizpůsobuje se a vzniká „důlek“. Do tohoto útvaru se dostane meniskoid a dochází k uskřinutí (prostě je v důlku jako v pasti). To způsobí bolestivost kloubu a omezený pohyb.

Takový meniskoid se nachází v každém kloubu a je tam dokonce dvakrát. A někdy může dojít k jeho uskřinutí, jak bylo popsáno výše. Taková blokáda je velmi závažná a je potřeba ji odstranit, protože může způsobit další problémy (to už je další problematika a tím vás nechcu zatěžovatJ).

My jsme takový kloub – krásné kloubní plochy, které k sobě sice někdy nepasují úplně na 100 %, ale je tam pořád ještě spoustu možností, které pomůžou tuhle nekongruentnost (plochy k sobě úplně nepasují) vyrovnat. Třeba menisky, meniskoidy, kloubní chrupavka a tak. No a meniskoidy ty se někdy uskřinou a kloub nemůže fungovat tak jak má. Stačí malé změny a ty vedou k problémům, které se mohou projevit i ve vzdálenějších segmentech těla. Tak i nám stačí malé pokušení, které se může rozvinout ve veliký problém. Stále se rozvíjí a pomalu hlodá.

Naštěstí je možné tuto blokádu i „blokádu“ odstranit. Může použít mobilizaci nebo manipulaci, kdy dojde k oddálení kloubních plošek a uskřinutý meniskoid vyklouzne z „důlku“, který si vytvořil v kloubní chrupavce. Připadá mi to, jako když s radostí roztáhneme ruce a přijmeme Boha a jeho dopuštění. Druhá možnost říká, že je potřeba použít repetitivní mobilizaci, kdy se oddálí kloubní plošky a je potřeba ještě tlaku.

Tak rozvírejme náruč Bohu a nebojme se tlaku, který je s léčbou spojen. Moc vám všem přeju, abyste stále rozvírali náruč samotnému Bohu. Radujme se, že náš „kloub“ funguje „jak to jde“, že není potřeba ho nahradit, že není ankylotický (nepohyblivý).

P.S. Omlouvám se za spoustu cizích slov, snad jsem to v závorkách vysvětlila:-).