V posledních letech se, především mezi mladými rodiči, otevřela diskuze o „škodlivosti“, vhodnosti či nutnosti očkování. I já jsem se ponořila do tohoto tématu. Vím, že se pouštím na velmi tenký led. Budu moc ráda, když budete argumentovat, připojíte své odborné názory a zkušenosti. Nechci vyvolat hádku. Ráda bych získala nové informace a pohledy. Budu velmi vděčná za vaše zkušenosti, poznatky a poznámky.

                Když se narodil Ondra, náš první syn, tak jsem nepochybovala o tom, že budu dítě očkovat. Byla jsem si jistá, že zvolím povinné očkování, popř. přidám některá nepovinná (dle uvážení). Teprve po zkušenostech jiných maminek, po informacích, které se ke mně dostaly (bohužel ne od lékařůL) jsem se začala více o tuto problematiku zajímat.

                Dovolím si popsat svoji (zatím) drobnou zkušenost. Jelikož jsme v prvním půlroce života absolvovali několik různých vyšetření, psychomotorický vývoj byl opožděný, museli jsme na operaci s pupeční kýlou, cvičili Vojtovu metodu, byli na vyšetření magnetickou rezonancí, tak se očkování stále odkládalo. S manželem jsme se nakonec rozhodli naočkovat pouze ze zákona povinné vakcíny. První dvě očkování proběhla v podstatě pouze s obvyklými příznaky – spavost, bolestivost, plačtivost, horečka. Ale po třetím očkování se kromě výše uvedených příznaků přidal i dlouhý pláč. Ondra proplakal tři hodiny uprostřed noci. Vůbec jsme nevěděli co s ním. Stále plakal a vůbec nešel uklidnit. Tato zkušenost mě přivedla k tomu, abych se očkováním a především jeho nežádoucími účinky ještě více zabývala.

                Očkování je dalším tématem, které rozděluje rodičovskou společnost. Mám ale pocit, že většina rodičů o očkování velmi přemýšlejí. Rodiče, kteří odmítají očkování, žádají o jeho odložení, nechtějí kombinaci vakcín, bojují za to, aby jejich dítě bylo přijato do školky i přesto, že má individuální očkovací kalendář, nejsou hloupí ani blázniví nezodpovědní lidé. Často znají obsah látek ve vakcíně, vědí o nich informace, které jsou i lékaři neznámé. Pochopila jsem, že se nejedná o to, že by neuznávali účinky očkování. Nelíbí se jim např. obsah hliníku a dalším látek ve vakcínách, které může mít vážné nežádoucí účinky. Špatné informace od lékaře, nedostatečné vyšetření dítěte. Nucení naočkování i přesto, že je dítě mírně nemocné. Přesvědčování o kombinaci dvou či více vakcín. Nabídka pouze jedné alternativy, popř. vakcíny od jednoho výrobce.

                Přijde mi logický argument: proč očkovat devítitýdenní miminko proti žloutence typu B, která se přenáší především krví, spermatem, vaginálním sekretem popřípadě slinami při silném pokousání? Nebylo by vhodnější s takovým očkováním počkat?

                Poněkud zvláštní mi přijde argumentace pro nepřijetí neočkovaných dětí do kolektivu: Dítě by ohrožovalo ostatní. Ale pokud je většina očkována…

                Nový zákon uvažuje o velmi vysokých sankcích pro lékaře, které nebudou mít řádně děti naočkované, školní zařízení, tábory, kolektivy, atd. O co tedy jde? O zdraví nebo o peníze?

                Nemůžeme si myslet, že farmaceutické firmy jednají vždycky čistě a v zájmu zdraví. Pochybuji, protože peníze….jsou bohužel i nad zdravím….

                Slyšela jsem i o případech postižených dětí, kterým se potíže projevili či progredovali po očkování. Ano, nelze to asi přesně prokázat. Ale proč lékaři u těchto dětí vždy zastavili očkování? A pak říkejte těmto rodičům, že očkování je skvělé a bezpečné.

                Nevím, jak to je. Nerozumím tomu. Je problém sehnat nějaké informace, které by neměly pachuť propagování jedné či druhé strany. Farmaceutické firmy financují studie, které ukazují účinky té a té vakcíny. Mám vtíravý pocit, že objektivita v tom příliš není. Studie, které se zabývají nežádoucími účinky očkování, jsou bohužel velmi malé, popř. ne příliš relevantní vzhledem k nízkému počtu respondentů.

                Závěrem chci napsat, že nejsem proti očkování jako takovému. Nejsem ani lékař. Ale velmi se přimlouvám za to, aby lékaři více informovali rodiče o možných rizicích. Aby se nekombinovaly vakcíny. Aby pediatři měli pochopení pro rodiče, kteří chtějí s očkováním počkat. A vysoké sankce za neočkování vyvolají pouze strach a ne to, aby mezi rodiči a lékaři vznikla lepší komunikace… Věřím, že rozumný rodič si hledá informace proto, aby co nejvíce věděl a ne pro svoje zviditelnění.

                Prosím, pište svoje názory a postřehy, budu moc ráda. Pokud někdo nechce komentovat, tak můžete napsat vzkaz. Děkuju.